Gereedschap En Lijm

Erg veel gereedschap hebt u niet nodig om te moza´eken.
Het belangrijkste dat u nodig hebt is een glaskniptang. Hiermee kunt u de te grote glassteentjes in kleinere stukjes Knippen . Ook kunt u een nijptang gebruiken maar wilt u glassteentjes mooi recht kunnen knippen dan hebt u echt een glaskniptang nodig. Bezuinig daar dus niet op.
Een mooie stevige Steentjes knipper vind je bijvoorbeeld bij Packling.nl of een Moza´ektang bij bol.com.
Bent u geen brildrager dan kan een veiligheidsbril ook wel handig zijn omdat er bij het knippen kleine stukjes weg kunnen springen en glasdeeltjes wilt u niet in uw ogen krijgen! En op de huidige bril wil je natuurlijk ook geen krassen krijgen.

Verder is een prikpen erg handig omdat u dan de stukjes nauwkeurig kunt plaatsen in het moza´ek. Dit kan eventueel ook met een satÚprikker of een puntig mesje. Sommige stukjes zijn namelijk zo klein dat het precies op de juiste plaats leggen met de blote vingers vaak lastig is. Met een prikpen kunt u het steentje een klein beetje verplaatsen en zo op de juiste plek in de lijm leggen.

 Aftekenen van motief

Dan is een potlood handig als u een patroon wilt tekenen op de ondergrond. Hiervoor kunt u een simpel hb potlood nemen of een vulpotlood. De laatste heeft als voordeel dat er altijd een mooie punt aan zit. Verder is carbonpapier erg handig voor het overnemen van bijvoorbeeld een geprint patroon. Het is met het carbonpapier dan namelijk makkelijk over te trekken op de ondergrond door het carbonpapier neer te leggen (met de zwarte kant onder) en dan het patroon op de juiste plaats leggen en gewoon alle lijnen overtekenen. Als u het overtekenen met een pen doet dan kunt u ook goed zien waar u gebleven bent en of u alles gehad heeft..

Voor het voegen

En dan heeft u nog wat 'gereedschap' nodig voor het Voegen . Dat zijn een bakje voor het poeder en water. Een lepel om het geheel goed door te roeren en te mengen. Dan een spons om het voegsel in de voegen van het moza´ekwerk te krijgen en om het later weer schoon te krijgen. Een schone doek is dan op het einde nog nodig voor het laatste schoonmaakwerk.
Tevens zijn rubber handschoenen wel erg handig want veel met voegsel op uw handen werken kunnen de handen erg laten uitdrogen.

Lijmen

Het lijmen van de moza´eksteentjes kan met verschillende lijmen maar het meest gebruikt voor glassteentjes is houtlijm. En het beste is dan om ook de waterbestendige versie te nemen in verband met het voegen. Omdat er op dat moment vocht bij komt en de lijm, als deze niet waterbestendig is, zou kunnen oplossen en de steentjes weer loslaten.
De lijm is wit maar droogt helemaal transparant op waardoor u het niet meer ziet.
U kunt deze lijm ook gebruiken om het werkstuk te 'sealen' voor buitengebruik. De niet met tegels bedekte delen kunt u als het ware verven met deze lijm waardoor er een laagje op komt welke niet meer waterdoorlatend is. Voor dit verven kunt u de houtlijm verdunnen met water. (4 delen water op 1 deel houtlijm)

Hobbymaterialen

Er zijn als je gaat beginnen ook winkels op internet waar je eigenlijk alle soorten gereedschappen en materialen kunt vinden die je nodig hebt. Een voorbeeld waar je eens kunt kijken is cchobby.nl

 

Het Complete Moza´ekboek
Een uitgave met werkelijk een compleet overzicht van de moza´ekkunst. Allereerst wordt de geschiedenis van de moza´ekkunst beknopt belicht. Vervolgens komen de steen- en glassoorten en het gereedschap aan bod.


Moza´ek Mona Lisa- Steen
Stenen Moza´ek 2D van de Mona Lisa
De steentjes hebben mooie natuurlijke kleuren, die voor een schitterend resultaat zorgen.