Steentjes Plakken

Het plakken van de steentjes doet u met Gereedschap en lijm op de Ondergrond .
Het meest gebruikte is de directe methode waarbij u de steentjes direct op de ondergrond plakt en u direct ziet hoe het werk eruit gaat zien. Met de indirecte methode plakt u het motief eerst op papier en daarna wordt het geheel op de ondergrond geplakt en het papier weer verwijderd. Deze laatste methode gebruik ik nooit en is ook eigenlijk meer voor ongelijke steentjes.

Verzin eerst welke kleuren u gaat gebruiken op het voorwerp. Dit bepaalt natuurlijk in grote maten hoe het geheel er uit gaat zien als het klaar is. Begin daarna met de randen van het motief zodat de vorm er goed in zit.

Het mozaïeken hoeft echt niet moeilijk te zijn, het kan simpel, maar ook complex. Maar de juiste kleuren kunnen heel veel uitmaken. Leg dus eerst de kleuren bij elkaar en kijk wat er goed bij elkaar past.
Als u weet hoe het komt te liggen begint u steentje voor steentje te plakken. Lijm op het steentje en leg deze op de ondergrond. Dan kijken of het volgende steentje past en eventueel er een stuk afknippen en dan deze ook weer vastplakken. Maak er geen haastwerk van en werk rustig door. Het werk hoeft niet meteen af en een volgende dag kunt u gewoon weer verder gaan met het werkstuk. Het is ook wel een goed gevoel dat u niet perse iets af moet hebben voor er gestopt kan worden.

Het begin langs de randen

 



Hoeveel steentjes heb ik nodig

Hoeveel mozaïeksteentjes u nodig heeft voor uw werkstuk is erg moeilijk te zeggen. Voornamelijk ook omdat er bij het knippen van de steentjes afval ontstaat. En ook hoe u uitkomt met de kleuren is moeilijk van te voren in te schatten. Alleen met de pixel techniek, waarbij hele tegeltjes gebruikt worden, heeft u weinig tot geen afval en dan kunt u aardig bepalen hoeveel steentjes u nodig heeft per kleur.
Zorg er in ieder geval wel voor dat u voldoende steentjes van iedere kleur in huis hebt als u gaat beginnen. Het is niet leuk om te moeten stoppen omdat u eerst nog een bepaalde kleur moet bijkopen. Ook zou u in de verleiding kunnen komen om het motief iets aan te passen in verband met missende kleuren. Maar daar wordt het niet altijd mooier van.

Deel voor deel

De eerste tijd kunnen de glassteentjes na het opplakken nog verschoven worden. Dit kan handig zijn om het geheel mooi passend te krijgen. Daarom is het wel verstandig om steeds een deel te gaan plakken wat afgebakend is. Dus plak een bepaald deel in een kleur in één keer helemaal dicht. Komt u dan net niet helemaal uit dan kunt u nog wat steentjes licht verplaatsen waardoor de voegen bijvoorbeeld overal even groot worden. Doet u het niet in delen dan kan het zijn dat u op een plek niet helemaal goed uitkomt maar dan zitten de andere steentjes al goed vast en kunt u het niet meer herstellen.

De zijkanten van het werkstuk

Moeten ook de zijkanten van het werkstuk met steentjes gemozaïekt worden? Dat is geen verplichting maar het kan zeker wel en voor sommige ondergronden is het ook veel mooier om het wel te doen. Als de zijkanten gedaan moeten worden is het vaak mooier om deze als eerste te doen zodat de oppervlakte erna gewoon over de rand geplakt kan worden.
De zijkant verven is ook een mogelijkheid. Als je dan de kleur van de voeg gebruikt ziet het er zeker ook mooi uit.

Helemaal klaar! Laat het werkstuk dan minimaal 48 uur drogen voor u het gaat Voegen
Begint u eerder met voegen dan kan de lijm door het vocht iets oplossen en de steentjes los komen van het werkstuk. En dat is heel vervelend als het werktstuk dan vol ligt met voegsel.

 

Doos starter steentjes
Een leuke doos om te beginnen met mozaieken. Twee kilo glassteentjes in veel verschillende kleuren en vormen.


Mozaiek - kleine en grote objecten voor huis & tuin
Het begint bij het ontstaan van de stenen, gevolgd door een korte uitleg over de belangrijkste materialen. Uitgebreide aandacht is er voor de essentiële aspecten van het maken van een mozaïek: het ontwerp, de kleurkeuze, de legrichting en het voegen.


Mozaïek Paard 1- Steen
In de mozaïek-kits vind je:
ruim voldoende steentjes in de diverse kleuren. Een houten frame en achterplaat. En nog veel meer info.