Motief

Wat gaat u moza´eken? Een bepaald motief op een plaat hout of metaal? Wordt het een boom, gezicht, vlinder of ander dier? Of gaat u een bepaalde vorm moza´eken? Ook dan moet u een bepaald motief verzinnen. Hoe komen de verschillende steentjes te liggen op het voorwerp? Ook deze ligging bepaalt namelijk hoe het totale werk er uit gaat zien. En hoe groot worden de glassteentjes en welke vorm krijgen ze?
Voor de ondergrond van bijvoorbeeld een vlinder, zal het probleem niet zo groot zijn. Een vlakke plaat, of bijvoorbeeld een schaal zal toch een zeker motief moeten krijgen. Dat kan dan weer abstract zijn of juist niet.

 Voorbeelden vinden

Op internet zijn vele plaatsen waar u kunt kijken naar voorbeelden. Zoek gewoon met een zoekmachine. Ik heb ook een paar leuke sites gevonden waar u naar voorbeelden kunt kijken. Niet allemaal zijn ze speciaal voor moza´ekwerkstukken maar bijvoorbeeld voor glas-in-lood ramen. Maar met het voorbeeld kunt u dan best wat leuks maken met moza´eksteentjes.

free stained glass patterns - Een website met patronen voor glas in lood werkstukken. Maar door de vormen ook heel geschikt om te gebruiken met moza´eken.

Fantasy in glass - Site met vreemde maar ook goed bruikbare patronen.

Color by number - Een site waar plaatjes op staan voor het verven op nummer. Leuk voor kinderen maar ook handig als u een patroon voor het moza´eken zoekt. Ook veel andere kleurplaten op de site om te gebruiken.

Herhaling

Ook zijn er bepaalde motieven die zich steeds kunnen herhalen en daardoor op verschillende groottes van voorwerpen gebruikt kunnen worden. Op een tafel kan een rand in een bepaald motief zowel op een kleine als een grote tafel gebruikt worden. Zoek en meet wel altijd eerst goed uit hoe het motief uitkomt op de hoeken van de tafel. Of als de tafel rond is hoe het einde weer bij het begin aansluit. U kunt op deze manier voor u gaat lijmen eerst kijken hoe groot de voegen moeten zijn om goed uit te komen. Eindigen met een half motief is niet mooi in het moza´ekwerk.

Kant en klaar motief

Je kunt ook complete matjes kopen met een motief er al op. Dat is dan meestal wel een zeer abstract motief maar als je een tafeltje wilt maken kan dat heel mooi zijn. Kijk hiervoor maar eens bij de bouwmarkt. Bijvoorbeeld op de pagina Praxis moza´eksteentjes

 

Mini-mozaieken voor huis en tuin
In dit boek wordt de nadruk gelegd op moza´ek als decoratie. Er wordt gewerkt met meerdere steensoorten in verschillende maten: het minimoza´ek, de meerkleurige ministeentjes en de traditionele kapotgeslagen tegels.