Knippen

Het knippen van de glassteentjes doe u met een glaskniptang. U zou ook een nijptang kunnen gebruiken maar dan kunt u nooit zo goed en nauwkeurig knippen als met een speciale tang.
Met de tang kunnen allerlei vormen geknipt worden zolang u maar rechte lijnen moet knippen of lijnen die 'bol' lopen. Als u iets hol moet knippen dan zal dat niet lukken. Het principe van een glaskniptang is namelijk dat u op ÚÚn plek een inkeping begint en dat dan de knipsnede in een rechte lijn verder gaat. Het glas breekt dus in ÚÚn richting. Zo kunt u met meerdere knippen een rondje snijden van een vierkant steentje, maar een halve maan zal niet lukken omdat de binnenkant van de halve maan niet mogelijk is.

Meest gebruikte vormen

Het meeste werk je met 20 x 20 millimeter steentjes. Deze worden op de volgende manieren veel gesneden.
Doormidden zodat je 20 x 10 tegeltjes krijgt. En eventueel nogmaals doormidden zodat u 10 x 10 millimeter steentjes of 20 x 5 millimeter glassteentjes krijgt.
U kunt het steentje direct onder 45 graden afknippen zodat een driehoek ontstaat.
Deze vormen kunnen dan in de hoofddelen gebruikt worden. Maar daarbuiten zult u ook vaak steentjes op maat moeten knippen omdat ze gewoon ergens tussen geplaatst moeten worden.
Een mooie stevige Steentjes knipper vind je bijvoorbeeld bij Packling.nl of een Moza´ektang bij bol.com.

 Kniptips

Als u binnen in de huiskamer zit te knippen is het een goed idee om het knippen te doen met de snijmessen in een zak. De stukjes glas die er afspringen komen dan in het zakje terecht en niet op de grond. De kleine stukjes die eraf springen kunnen namelijk ver weg springen en deze kunnen lelijke krassen in uw vloer geven. Tenzij u vloerbedekking hebt dan kunt u alleen krassen in uw voeten krijgen :-(
Voorkom dus dat ze wegspringen!

Als u een stukje op maat moet hebben vergeet dan niet rekening te houden met de voeg die er moet komen. Ik heb in het begin ook vaak goed op maat geknipt en dan moest er nog een stukje af omdat de voeg te klein werd. Heel irritant.

Knippen lukt niet

Als het knippen niet helemaal gaat zoals u graag wilt geef dan niet de moed op. In het begin houdt u de kniptang misschien een beetje scheef. Het steentje zal dan ook wat scheef geknipt worden. Als je de tang vasthoudt lijkt het mee te vallen en aardig recht te zijn, maar het steentje kan dan toch veel te scheef zijn. Het is vooral een kwestie van oefenen.
Maar ook de glassteentjes zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn absoluut steentjes bij die gewoon niet recht te knippen zijn. Die breken gewoon de verkeerde kant op. Dan heeft u gewoon pech met dat steentje. Bewaar de vorm voor verderop in het moza´ekwerk en pak gewoon weer een nieuw steentje om te knippen.

 

300 moza´ektips & technieken
Dit boek staat boordevol handige tips, foefjes, sjablonen en projecten: gemakkelijk te volgen stapsgewijze technieken, met duidelijke fotoĺs en illustraties, professionele en snelle oplossingen voor veelvoorkomende problemen.


Moza´ek Sterrenbeeld Maagd- Steen
Stenen Moza´ek 2D van Sterrenbeeld Maagd
De 2D- moza´eken van Domenech uit Spanje zijn van een prachtige kwaliteit. Ook andere sterrenbeelden te vinden.


Moza´ektang
Moza´ektang, onmisbaar praktisch gereedschap om glasmoza´ek te knippen in de gewenste vorm.


Tweedehands Knutsel- en Hobbyboeken Tweedehands Hobbyboeken
Als je voorbeelden zoekt voor een leuke hobby dan zijn hobbyboeken een leuk begin. De nieuwe zijn vrij duur maar als je een tweedehandsboek op de kop tikt heb je toch leuke voorbeelden.