Ondergrond

U kunt overal op moza´eken. Al zijn er een paar dingen wel belangrijk. De ondergrond moet onbuigbaar zijn en stof- en vetvrij. En natuurlijk niet al te klein omdat het anders wel erg lastig is om de steentjes erop te lijmen. Maar buiten deze beperkingen kunt u met de juiste lijm eigenlijk alles als ondergrond gebruiken. Kijk om u heen en zie de voorwerpen omringd met steentjes.

U kunt bijvoorbeeld een fotolijstje (het kader) beplakken met steentjes. Een juwelendoosje bekleden, een oud tafeltje of een dienblad. Een oude kom of schaal. Eigenlijk alles kan.
De vormen kunnen van hout, metaal, beton of steen zijn. Tevens kunt u een deel moza´eken of het geheel, precies naar eigen wens met uw eigen kleurkeuze.
Is het materiaal te glad dan kan het nodig zijn om het voorwerp eerst te verruwen met bijvoorbeeld schuurpapier en een aanrader is om het altijd eerst met primer te beschilderen. Het wordt dan iets ruwer waardoor de steentjes beter blijven zitten en de lijm houdt ook veel beter. ( Voorbeeld Primer in Wit (bij bol.com) )

 Voor buiten

Zijn alle werkstukken ook geschikt voor buiten? Nee, dat zal niet vanzelf gaan. Alles kan natuurlijk wel tijdelijk buiten gehangen of gezet worden maar met slecht weer moet u het dan binnen zetten. Ook in de winter moeten sommige werkstukken naar binnen in verband met de vorst.
Vooral houten ondergronden moeten goed beschermd zijn als ze voor buiten bedoeld zijn. Zo kunt u MDF delen sealen met houtlijm om zo te zorgen dat het vocht nooit echt bij het inwendige van het hout kan komen. De houtlijm moet u dan verdunnen met water (1 op 4) en het werkstuk er goed mee insmeren. (verven)
Betonnen ondergronden zijn het best bestand tegen weersinvloeden.

Zelf maken

u kunt een ondergrond ook zelf maken door het gieten van beton in een mal of een figuur met ijzerdraad en beton zelf in elkaar zetten. Vooral voor grotere objecten en eigen ideeŰn is dit het beste om te doen. Het maakt het werk zeker heel origineel.

Kopen

Er zijn ook MDF achtergronden te koop in heel veel verschillende vormen. Dit is makkelijk te beplakken met glassteentjes omdat het lekker vlak is. Bij bol.com hebben ze er al erg veel en hier vind je bijvoorbeeld een MDF dolfijnen achtergrond

 

De kunst van het mozaieken
Moza´eken is een aloude kunstzinnige techniek die ook nu nog zeer populair is. En moza´eken hebben een tijdloze schoonheid. Dit prachtige boek laat zien hoe u moza´eken kunt ontwerpen en maken.


Primer in Wit (bij bol.com)
Een voorbeeld van een primer om te gebruiken voordat de steentjes geplakt gaan worden.
Talens gesso 1000ml Wit Doel: maken van een universele prepareringslaag op diverse absorberende ondergronden