Glassteentjes

Ik maak mijn moza´ek allemaal met glassteentjes en niet met keramiek steentjes. Dit is een keuze omdat beiden een iets andere werkwijze hebben. De glassteentjes vind ik ook wat makkelijker recht te knippen en ze zijn erg mooi en in vele kleuren te krijgen.
Ook gebruik ik glasparels in verschillende vormen die wel dikker zijn dan de steentjes zelf. Maar wel mooi om opvallende figuren te maken.

De glassteentjes zijn te koop op matjes of op papier. Van matjes kunt u ze zo aftrekken en als ze op papier zitten kunt u ze in warm water leggen en dan het papier eraf weken. Het papier er zo afscheuren lukt niet omdat de steentjes dan heel vies blijven van papier met lijmresten.
Ze zijn in vele kleuren te koop en zitten soms ook gemŕleerd op de matjes. De lichte kleuren zijn het goedkoopste en daarna de groen en blauwe kleuren. Wilt u rood, oranje en geel dan bent u een stuk duurder uit omdat dit met de grondstoffen veel duurder is om te maken.

De glassteentjes

 Tesserae

Op internet en in boeken wordt ook vaak gesproken over tesserae. Dit is een verzamelnaam voor alles wat u in een moza´ek kunt verwerken. Zoals tegels, porselein, serviesgoed, glas, kiezels, keramiek, knopen, spiegelglas, marmer enzovoort.

Maten en vormen

Er zijn verschillende maten en vormen glassteentjes te koop. De meeste komen in vierkante vorm en in de standaard maat van 20 x 20 millimeter. Maar je hebt ook steentjes van 15 x 15 millimeter, 10 x 10 millimeter, 8 x 8 millimeter, 5 x 5 millimeter.
De dikte van de steentjes is vaak zo ongeveer 3 millimeter. U zult altijd zien dat er kleine verschillen kunnen zijn tussen de steentjes waardoor uw moza´ek werk niet helemaal glad zal worden. Dit is ook wel ergens de charme van het moza´ekwerk.
Er zijn ook glassteentjes die 5 millimeter dik zijn. Deze zijn ook mooi om te gebruiken omdat deze diepte aan het werk kunnen geven.
Verder hebt u dan nog zeer onregelmatige steentjes. Deze hebben allerlei vormen. Driehoeken, ronde vormen, ovalen enz. Deze kunnen heel goed gebruikt worden om accenten op bepaalde plekken in het moza´ek te krijgen.

Zelf maken

Er zijn ook kunstenaars die zelf steentjes maken in mallen in diverse kleuren. Alleen zullen dit geen glassteentjes zijn omdat deze niet zo makkelijk te maken zijn. Wilt u met keramiek steentjes werken dan zou dit ook kunnen.

Starten met glassteentjes

Als je gaat beginnen met mozaieken met glassteentjes dan zou je kunnen overwegen een doos met veel kleuren en vormen te kopen. Dan kun je snel gaan uitproberen of het iets voor je is. Bijvoorbeeld deze: Doos starter steentjes bij bol.com
Wil je andere steentjes gebruiken dan kun je ook soms prachtige stukken vinden met steentjes bij de bouwmarkt. Bijvoorbeeld op deze pagina Praxis moza´eksteentjes

Een compleet pakket kun je ook kopen. Dat is makkelijk beginnen. Kijk eens bij de volgende voorbeelden:
Mozaiek pakket Amazon op houten plaat
Mozaiek pakket Amazon olifantje
Of zoek zelf verder met Zoekfunctie mozaiek op Amazon

 

Doos starter steentjes
Een leuke doos om te beginnen met mozaieken. Twee kilo glassteentjes in veel verschillende kleuren en vormen.


iHobby Box Dienblad met Getrommeld Glas
Compleet pakket om dit prachtige vierkanten dienblad te moza´eken met getrommeld glas.