Voegen Van Mozaïek

Met het voegen van het mozaïek wordt het werkstuk echt 'af'. Het uiterlijk wordt door het voegen opeens heel anders en ook de kleur van het voegmiddel werkt hier aan mee.
Een witte voeg of een donkere voeg maakt namelijk een heel erg groot verschil.
Hieronder ziet u twee foto's van ongeveer hetzelfde stukje mozaïek maar met wit en grijs voegsel. Het ziet er meteen heel anders uit. De witte voegen vragen wat meer aandacht waardoor de kleuren slechter uitkomen. Zeker als het motief iets voorstelt valt het motief een beetje weg met wit voegsel.

verschillende voegkleuren

Begin niet met voegen voor het mozaïekwerk helemaal droog is. Trek hiervoor minstens 48 uur uit en begin dus niet eerder!
Het voegmateriaal kan in poedervorm gewoon bij de bouwmarkt gekocht worden. (Neem wel voegsel dat na uitharden goed tegen water kan speciaal als het werk buiten geplaatst wordt.) Een aantal kleuren hebben ze standaard op voorraad. Zoals wit, licht- en donkergrijs. Het witte voegmiddel kan met kleurpigmenten in een bepaalde kleur gemengd worden. Maak dan wel in één keer voldoende voegsel aan want het is bijna niet mogelijk om een tweede keer dezelfde kleur te mengen. De bouwmarkt heeft niet veel kleurpigmenten maar bij de speciaalzaak zijn wel vele kleuren te koop.

 



Hoe werkt het voegen

Tijdens het voegen is het handig om handschoenen te dragen. Begin met het aanmaken van het voegsel door water en poeder met elkaar te mengen. Begin zeker niet met teveel water want echt veel heb je niet nodig. Als u met teveel water begint dan moet u er erg veel poeder bijgooien en zou u wel eens veel te veel voegsel kunnen hebben. En bewaren van voegsel langer dan 12 uur is bijna niet te doen. Ook niet wanneer het goed afgesloten in plastic zit.
Roer goed met bijvoorbeeld een houten lepel totdat je een dikke massa krijgt (+- zoals yoghurt). Hoeveel voegmateriaal u moet aanmaken voor het werkstuk is niet echt te zeggen. Het hangt van de grootte af en de breedte en hoeveelheid van de voegen.

Voegsel aanmaken

Met een spons of een kwast gaat u dan het werkstuk helemaal insmeren. Doe dit rustig zodat alle voegen goed gevuld worden tussen de steentjes. Wanneer alle hoekjes en gaten vol zitten kunt u vast het grootste deel eraf vegen. Daarna zo'n 20 tot 30 minuten laten drogen.

Voegsel opbrengen

Dan met een vochtige spons het mozaïek schoonmaken. Hiervoor kunt u ook een vochtige doek gebruiken. Steeds wat weghalen en dan de spons schoonmaken in water. Ga zo door tot het hele werkstuk aardig schoon is. Let op, de eerste keer krijgt u het werkstuk echt niet helemaal schoon. Er blijft altijd wel wat voegsel op de steentjes zitten. Gewoon het werkstuk weer verder laten drogen en later nog eens schoonmaken.
Op het einde kunt u de witte sluier op de steentjes verwijderen met een katoenen doek.

schoonmaken werkstuk

Gooi de emmer met het vieze water niet weg in de tuin. Er zal dan namelijk een vieze grijze plek ontstaan en het is ook niet goed voor de plantjes. Ik laat de emmer altijd een paar dagen staan en gooi dan het water weg. Het vuil is dan gezakt naar de bodem en kan zo op een krant gegooid worden en dan in de vuilnisbak gedaan worden.

Tips

Laat het werkstuk steeds drogen op een koele plaats. Zeker niet in de volle zon laten drogen. Het gaat natuurlijk wel sneller in de zon maar er zullen barsten in de voegen ontstaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook als de barstjes heel klein zijn zullen ze later groter worden door allerlei inwerkingen.

Een tweede tips kan zijn dat je het werkstuk geheel wilt aflakken. Zelf gerbuiken we vaak (verdunde) houtlijm waarmee ook de steentjes geplakt zijn. Het droogt mooi doorzichtig op en werkt volgens ons goed om het werkstuk in weer en wind te beschermen.